Miksi muutoksessa kestää?

Viime kuukausina – ja erityisesti viime päivinä, on ollut paljon puhetta Suomen Nuorisovaltuustojen Liitosta. Siitä kuinka liitto on pilalla, siitä kuinka liitto ei toimi, ja siitä kuinka liittoa johdetaan väärin. Monet ovat ilmaisseet pettymyksensä liittoon ja siihen, kun muutosta ei ole tapahtunut. Tässä kohtaan ennen liittokokousta voidaankin pohtia, että miksi.

Kesällä ja alkusyksystä käytiin paljon keskustelua liiton tilasta sekä pidettiin ylimääräinen liittokokous, jossa vaihdettiin puheenjohtajaa epäluottamuslauseen vuoksi. Jäsenistön tahto ylimääräisessä liittokokouksessa oli selkeä: muutosta tarvitaan. Minä, uutena puheenjohtajana, olin ja edelleenkin olen samaa mieltä. Liittomme kaipaa uudistusta ja muutosta kipeästi. Monet sisäiset asiat kuten vaalikulttuuri, yleinen keskustelukulttuuri, piirijärjestelmä ja johtamisorganisaatio tulee uudistaa, jotta järjestömme voisi kasvaa ja kehittyä. Kuten aiemminkin on jo todettu, ilman näitä suuria muutoksia liittomme tulee vain polkemaan paikallaan.

Nämä edellä mainitut muutoskohteet ovat sellaisia asioita, jotka rakennetaan järjestöissä vuosia. Reilua vaalikulttuuria tai tervettä keskustelukulttuuria ei valitettavasti saavuteta parissa kuukaudessa, vaikka kuinka haluaisi. Tämä prosessi kaipaa malttia sekä kärsivällisyyttä.

Muutos kaipaa myös halukkuutta ja valmiutta sen tekemiseen. Näen ristiriitaisena, että kuulutetaan keskustelukulttuurin parantamisen sekä jäsenistön pirstaleisuuden korjaamisen perään, mutta samaan aikaan jaetaan loukkaavia meemejä ja vitsejä liiton sisäisissä keskusteluryhmissä. Ellei ole valmis edistämään muutosta omilla teoilla, on perusteetonta kritisoida liiton johtoa hitaudesta ja kykenemättömyydestä hoitaa tilanne kuntoon. Liiton tarvitsemat suuret muutokset kaipaavat ihan jokaisen panosta. Näistä asioista ei voi vaan päättää liittohallituksen kokouksessa.

Ennen kuin pääsemme uudistamaan suuria kokonaisuuksia, meidän tulee aloittaa pienistä asioista. Olemme siis aloittaneet liiton uudistamisen liittohallituksen ja toimiston kanssa perusrakenteista: vastuunjakoa on katsottu uusiksi, ja enemmän vastuuta on annettu meidän osaaville työntekijöille, raskaita prosesseja on kevennetty sekä ensi vuoden asiakirjoja on raikastettu. Näillä toimenpiteillä olemme saaneet aikaan selkeän ja yhtenäisen vision tulevasta, sekä luottamus omaan tekemiseen ja liiton toimivuuteen on palannut.

Omalta osaltani olen viime kahden kuukauden aikana perehtynyt puheenjohtajan työhön, johtanut liittohallitusta, sekä valmistellut asiakirjoja liittokokoukseen. Olen myös edustanut liittoa erilaisissa tilaisuuksissa ja suunnitellut ensi vuotta sekä MaNu-hankkeen että Osallisuuden osaamiskeskuksen osalta. Liiton muuttamisen ja uudistamisen osalta olen tavannut sidosryhmien edustajia, perehtynyt erilaisiin järjestörakenteisiin sekä opiskellut paljon johtajuudesta. En halua enkä aio olla puheenjohtaja, joka estää muutoksia tapahtumasta.

 

Koska olen edelleen sitoutunut rakentamaan visioni mukaista rohkeasti kehittyvää ja avointa liittoa, olen ehdolla puheenjohtajaksi vuodelle 2019.

 

 

Haluaisin lopuksi selventää asiaa, josta olen saanut kyselyitä: Olemme jäsenten toiveesta selvittäneet ikärajapolitiikan vuosijuhlien suhteen, ja vuosijuhliimme pääsevät myös alaikäiset osallistumaan. Tästä tulee lisätietoa liiton nettisivuille!